Hedeflerimiz

      İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında 8-10 Aralık 2009 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen İstanbul Uluslararası Sismik Riskin Azaltılması Konferansı’nda sunulan ve basına da yansıyan bir çalışma dikkat çekicidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile ortaklaşa yürüttüğü Deprem Risk Analiz Çalışması kapsamında İstanbul için 4 farklı deprem senaryosu geliştirilmiştir. Buna göre yaklaşık 725 bin bina ve yaklaşık 9 milyon gece nüfusuna tekabül eden durumda 7.5 veya 7.7 büyüklüğü civarında bir deprem olursa 50-60 bin civarında ağır hasarlı bina, 500-600 bin civarında evsiz aile, 70-90 bin civarında ölü, 135 bin ağır yaralı ve 140 milyon ton enkaz oluşacağı belirtilmektedir. Ayrıca yaklaşık 1 milyon kişi için kurtarma operasyonu ve 330 bin çadır ihtiyaç duyulacağı ifade edilmiştir. Ortaya koyulan bu bilimsel veriler çerçevesinde böylesi afetler sonrasında yapılacak arama ve kurtarma çalışmalarının yetersiz kalacağı bir gerçektir.

      Böylesi bir tabloda sağlıklı her bireye ihtiyaç olduğunu çok iyi biliyoruz. Ancak eğitimli ve donanımlı üniversite öğrencilerinden oluşan arama-kurtarma ve acil müdahale ekibimiz yapacağı çalışmalar ile ülkemizde ve Dünya’da güzel bir örnek olarak gösterilecektir. Bu sebeple en önemli hedefimiz bu amacımızı gerçekleştirmek üzere ihtiyaç duyduğumuz ekipmanların temin edilmesidir.

      Herhangi bir afet sonrasında can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla öncelikli olarak, toplumun ve yöneticilerin bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Sivil savunma bilincinin ülke çapında yaygınlaşmasında üniversiteli gençleri odak noktasına aldığımızdan bahsetmiştik. Bunun için diğer üniversitelerde de sivil savunma kulüpleri kurulmasına öncü olmak ve bu alanda faaliyet gösteren az sayıdaki diğer kulüplerle de işbirliği yapmak temel hedeflerimizdendir.

      Sivil Savunma Kulübü olarak gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin duyurulması ve sivil savunma ile ilgili yeni gelişmeleri aktarabileceğimiz, sadece üniversitemize yönelik değil, sivil savunma ve arama kurtarma ile ilgili tüm kurum/kuruluş ve gönüllü gruplara hitap edebilecek aylık e-bülten hazırlanması ve dağıtılması hedeflerimiz arasındadır.

      Yine toplumsal afet bilincini canlandırmak ve sivil savunmaya yönelik duyarlılığı arttırmak amacıyla üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-Televizyon Bölümü ile işbirliği yaparak kısa film çekilmesi hedeflenmektedir.

      Üniversitemizin başta Göztepe Kampüsü’nde bulunan binaların acil eylem ve tahliye planlarının oluşturulmasına destek sağlamak ve olası bir afet durumunda Marmara Üniversitesi Arama Kurtarma Takımı ile işbirliği yapılarak Göztepe Kampüsü’nün Kriz Yönetim ve Müdahale Merkezi olarak kullanılmasına katkı sağlamak hedeflenmektedir.

      Ayrıca temel afet bilincinin genç yaşlardan itibaren oluşmasını sağlamak amacıyla ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki okullarda eğitim ve seminerlerin düzenlenmesi hedeflenmektedir.

      Son olarak ülkemizde meydana gelen afetlere dikkat çekmek için “Afetler” konulu resim ve fotoğraf sergisi düzenlemek hedeflerimiz arasındadır.

      Yukarıda belirttiğimiz hedeflerimize ulaşmak için öncelikle üniversitemizin sahip olduğu potansiyelleri harekete geçirmeyi sonrasında ise diğer kurum/kuruluşlar, gönüllü gruplar ve iş dünyası ile işbirliği ve dayanışma içinde olmayı düşünüyoruz.

 

 

“Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirler düşünmek lazımdır. Geldikten sonra dövünmenin yararı yoktur.”

                                                                                    M. Kemal Atatürk


Bu sayfa Sivil Savunma Kulübü tarafından en son 21.10.2022 11:18:23 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM